فهرست مطالب

پرستاری گروه های آسیب پذیر - سال دوم شماره 3 (پیاپی 4، پاییز 1394)

مجله پرستاری گروه های آسیب پذیر
سال دوم شماره 3 (پیاپی 4، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • راضیه هوشمندی، شرافت اکابریان *، مسعود بحرینی، کامران میرزایی صفحات 1-14
    مقدمه
    تالاسمی ماژور از شایع ترین بیماری های ژنتیکی و مزمن در جهان و در کشور ایران است. جدا از جنبه های جسمی و آثار جانبی دراز مدت تالاسمی که بر اکثر ارگان های بدن مانند هر بیماری مزمن دیگر اثر می گذارد، یکی از مهم ترین جنبه های روان شناختی آن که درصد قابل توجهی از بیماران را درگیر می کند افسردگی است.
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی ارتباط میزان حمایت اجتماعی با علائم افسردگی در بیماران تالاسمی ماژور انجام شد.
    روش
    این مطالعه به شکل مقطعی است و بر روی 180 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور مراجعه کننده به مراکز تالاسمی در بوشهر در سال1393صورت گرفت. انتخاب نمونه به شیوه ی تمام شماری بوده و جمع آوری اطلاعات با استفاده از دو پرسشنامه ی حمایت اجتماعی وکس و همکاران و پرسشنامه ی افسردگی بک انجام شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSSv.19 ،آزمونهای آماری توصیفی ، آزمون تی مستقل، کای دو، آنووا و ضریب همبستگی پیرسون در سطح معنی دار 05/0 > α مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین نمره ی افسردگی واحد های مورد پژوهش87/9± 57/11بود. ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین نمره کلی حمایت اجتماعی، مولفه ی خانواده و مولفه ی دیگر افراد مهم با افسردگی ارتباط آماری معنی دار و معکوسی وجود دارد ( 05/0> p) لیکن بین مولفه ی دوستان با افسردگی ارتباط آماری معنی داری وجود نداشت .
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر که نشان دهنده ی تاثیر مثبت حمایت اجتماعی در جهت کاهش میزان افسردگی در این بیماران می باشد؛ نیاز به برخورداری بیشتر افراد از شبکه های حمایت اجتماعی قوی، علاوه بردرمان های رایج تالاسمی را ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، افسردگی، تالاسمی ماژور
  • منوچهر شیرازی *، هومان منوچهری، منصوره زاغری تفرشی، فرید زایری، ویولت علی پور صفحات 15-36
    مقدمه
    دسترسی به پرسشنامه ای دقیق و اختصاصی به منظور بررسی چگونگی الگوی زندگی با درد مزمن در سالمندان برای بررسی همه جانبه و هم چنین مدیریت موثر درد مزمن، ضروری است.
    هدف
    بدین جهت، این مطالعه با هدف طراحی و اعتباریابی پرسشنامه ای جهت بررسی الگوی زندگی با درد مزمن غیر بدخیم در سالمندان انجام شده است.
    روش
    این مطالعه بخشی از یک پژوهش ترکیبی اکتشافی متوالی است که در طی آن پرسشنامه ای جهت بررسی الگوی زندگی با درد مزمن غیر بدخیم در سالمندان، در سه مرحله طراحی و روان سنجی گردیده است. در مرحله ی اول با استفاده از روش گراندد تئوری مفهوم الگوی زندگی با درد مزمن در سالمندان بر اساس نظرات 30 سالمند مبتلا به درد مزمن، سه نفر از همراهان آن ها و 29 نفر از اعضای گروه درمانی که بر اساس نمونه گیری هدفمند و نظری در مطالعه شرکت نموده بودند، تببین گردید. در مرحله ی دوم، به منظور تدوین گویه های پرسشنامه از نتایج بخش کیفی مطالعه، به همراه بررسی متون معتبر و مرتبط با موضوع پژوهش، استفاده گردید، و در مرحله ی سوم نیز که یک مطالعه ی روش شناختی است؛ اعتباریابی پرسشنامه با استفاده از روائی های صوری، محتوا، سازه، هم چنین پایایی هم سانی درونی و ثبات، انجام گردید.
    یافته ها
    بر اساس نظرات شرکت کنندگان در بخش کیفی این مطالعه، الگوی زندگی با درد مزمن به معنی مجموعه ای از شیوه های مختلف بوده که فرد مبتلا به درد مزمن از آن استفاده نموده تا به یک سازگاری فعال با درد دست یابد. در مرحله ی دوم گویه های اولیه پرسشنامه تدوین گردید. در طی مرحله ی سوم این پژوهش، به ترتیب روائی های صوری و محتوا به صورت کیفی وکمی (CVR=0/91 و میانگین شاخص اعتبار محتوا =93/0)، انجام شد. در ادامه روایی سازه با تحلیل عاملی اکتشافی بررسی و دو عامل الگوی زندگی فردی شامل 8 عبارت، و عامل دوم با عنوان الگوی زندگی اجتماعی با 7 عبارت استخراج شد. پایایی آن نیز با استفاده از روش های هم سانی درونی (89/0α=) و ثبات از طریق آزمون مجدد (94/0) تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه و روائی و پایایی مناسب پرسشنامه ی بررسی الگوی زندگی با درد مزمن غیر سرطانی در سالمندان، استفاده از آن به منظور بررسی و تعیین الگوی زندگی با درد مزمن و مدیریت موثر درد مزمن در سالمندان، برای اعضای گروه درمانی و پژوهشگران پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: روان سنجی، پرسشنامه، الگوی زندگی، درد مزمن، سالمندی
  • عزیزاله دهقان، نرگس خانجانی* صفحات 37-45
    مقدمه
    پیوند کبد یک تجربه ی خاص می باشد که تعداد محدودی از افراد در طول زندگی آن را تجربه کرده و زندگی دوباره ای می یابند. آگاهی از این تجارب می تواند به درک نیازها و مراقبت بهتر آنان کمک کند.
    هدف
    هدف از انجام این مطالعه بررسی تجربیات روحی و روانی دریافت کنندگان کبد بود.
    روش
    این مطالعه به صورت کیفی و با روش پدیدارشناختی در پاییز 1393 انجام شد. شرکت کنندگان در مطالعه افرادی بودند که تجربه ی دریافت کبد را داشتند و از بخش پیوند بیمارستان افضلی پور کرمان به طور هدفمند انتخاب و وارد مطالعه شدند. اطلاعات با استفاده از مصاحبه ی بدون ساختار و عمیق با 8 نفر گردآوری شد. از روش کلایزی نیز برای تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شد.
    یافته ها
    در تجزیه و تحلیل اطلاعات 4 حیطه ی کم حوصلگی، افسردگی، ترس و تمایل به انجام اعمال خدا پسندانه در گیرندگان پیوند استخراج شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که مشکلات روحی و روانی در بیماران پیوند شده وجود دارد و لازم است که علاوه بر مراقبت های دوره ای جسمی، این افراد به وضعیت روحی و روانی آن ها نیز رسیدگی شود و قبل و بعد از عمل به صورت منظم مشاوره دریافت کنند.
    کلیدواژگان: پیوند کبد، تجربه ی روحی و روانی، پدیدارشناختی
  • زینب قربانی، شریف شریفی* صفحات 46-54
    مقدمه
    نارسایی مزمن کلیه امروزه یکی از مسائل عمده ی بهداشت عمومی در دنیاست که روند رو به رشدی را دارد. با توجه به این که بسیاری از عوامل CRF قابل کنترل می باشد لذا بررسی و شناسایی زودرس این عوامل می تواند وقوعESRD را به تاخیر انداخته و راه گشای سیستم بهداشتی در کنترل بهتر این بیماری باشد.
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی علل نارسایی مزمن کلیه در بیماران مراجعه کننده به بخش همودیالیز بیمارستان شهدای خلیج فارس بوشهر انجام شده است.
    روش
    در این مطالعه ی توصیفی- مقطعی 93 نفر بیمار مراجعه کننده به بخش همودیالیز که حداقل سه ماه تحت درمان با همودیالیز دایم بودند شرکت داده شده اند. اطلاعات لازم از طریق تاریخچه ی پزشکی بیمار مندرج در پرونده بیماران گردآوری گردید. داده ها به وسیله ی نرم افزار SPSSV.19 و با استفاده از آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که فشار خون بال ا2/34 درصد، دیابت 9/26 درصد، علل ناشناخته 9/12درصد، دیابت و فشار خون بالا 8/10 درصد، عفونت 3/4 درصد و هم چنین 9/10 درصد از نمونه ها عللی مانند لوپوس، سنگ کلیه، بیماری های مادرزادی، کم خونی و سندرم آلپورت و گلومرولونفریت علت زمینه ساز نارسایی مزمن کلیه را تشکیل می دادند.
    نتیجه گیری
    شایع ترین علل نارسایی مزمن کلیه فشار خون بالا و دیابت می باشد. هم چنین در مردان، دیابت و فشارخون بالا و در زنان، فشار خون بالا و دیابت به ترتیب شایع ترین علل بود. با توجه به قابل کنترل بودن این عوامل می توان با اتخاذ تدابیر و راهکارهای مناسب از ابتلا به نارسایی مزمن کلیه پیشگیری نمود و یا شروع آن را به تاخیر انداخت.
    کلیدواژگان: نارسایی مزمن کلیه، همودیالیز، بیماری مرحله انتهایی کلیوی
  • لیلی ربیعی، رضا مسعودی *، مجید شیرانی صفحات 55-64
    مقدمه
    با توجه به این که بسیاری از بد شکلی ها و ناراحتی های دهان ودندان و هم چنین عادت های کودکان در رابطه با رعایت بهداشت دهان و دندان در سنین 5-2 ساله شکل می گیرد و مادران نقش حیاتی در مراقبت از دهان و دندان کودکان دارند.
    هدف
    این مطالعه با هدف تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی نسبت به بهداشت دهان و دندان کودکان 5-2 ساله انجام پذیرفت.
    روش
    این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی بود که در سال 93-1392 در مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی انجام شد.روش نمونه گیری به صورتتصادفی دو مرحله ای متناسب با حجم نمونه بود. در این پژوهش از سه ابزار محقق ساخته استفاده شد. ابزاری جهت سنجش آگاهی، نگرش و عملکرد مادران در مورد بهداشت دهان و دندان کودکان 5-2 ساله استفاده شد.
    یافته ها
    توزیعفراوانی،میزان آگاهی مادران در زمینه بهداشت دهان و دندانمادراننشان داد 6/8 درصد دارای سطح آگاهی ضعیف، 4/47 درصد دارای سطح آگاهی متوسط و 44 درصد از مادران سطح آگاهی خوبی داشتند. از نظر سطح نگرش، 9/59 درصد دارای نگرش مثبت، 1/40 درصد دارای نگرش خنثیو هیچ کدام از مادران نگرش منفی نداشتند. هم چنین از نظر سطح عملکرد 2/27 درصد دارای سطح عملکرد ضعیف، 4/68 درصد سطح عملکرد متوسط و 4/4 درصد از مادران سطح آگاهی خوبی داشتند. در بین عوامل مرتبط، بین میانگین نمره ی آگاهی و وضعیت شغلی رابطه ی معنی داری وجود داشت(0/001>p). همچنین بین نگرش و وضعیت شغلی رابطه ی معنی داری دیده شد. (120/0=P) از لحاظ عملکرد، مادرانی که کارمند بودند، عملکرد مناسب تری نسبت به بهداشت دهان و دندان کودکان خود داشتند. (310/0=P) از یافته های دیگر مطالعه می توان به ارتباط بین تحصیلات مادر با آگاهی، نگرش و عملکرد مادران نسبت به بهداشت دهان و دندان کودکان اشاره کرد. (050/>(pهم چنین بین وضعیت اقتصادی با آگاهی، نگرش و عملکرد مادران رابطه ی معنی داری وجود داشت. (050/>P).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که دانش و عملکرد مادران در مورد مراقبت از دهان و دندان کودکان ناکافی بود.بنابراین برنامه ریزی آموزشی جهت بالا بردن سطح آگاهی مادران ضروری به نظرمی رسد.لذا برنامه ریزان و سیاستمداران بهداشتی باید آموزش به مادران و بخصوص مادران باردار در رابطه با بهداشت دهان و دندان کودکانشان را در اولویت قرار داده و با مادران ارتباط برقرار کرده و به انتشار اطلاعاتمناسب ودقیق در موردمراقبت از سلامتدهان و دنداننوزادان و کودکان خود بپردازند.
    کلیدواژگان: دانش، نگرش، عملکرد، مادران، بهداشت دهان و دندان، کودکان 5، 2 ساله
  • محمدرضا حاجی اسماعیلی، فائزه جهان پور، گلبرگ مهرپور، سهیل نجفی مهری، کیوان گوهری مقدم، سواک حاتمیان، علی نادری، سید محمد مسعود موسوی نسب، امیر واحدیان عظیمی* صفحات 65-81
    مقدمه
    سیستم های حمایت تصمیم گیری بالینی یکی از شیوه های نوین ارتقاء کیفیت خدمات بالینی درمانی به بیماران بوده که امروزه به طور گسترده ای در حال افزایش است.
    هدف
    هدف مطالعه ی حاضر پاسخ به سه سئوال زیر است: 1 – گستردگی کاربرد سیستم های حمایت تصمیم بالینی در حیطه ی پرستاری تا چه اندازه است؟ 2- مهم ترین موانع کاربرد سیستم های حمایت تصمیم بالینی در حیطه ی پرستاری چیست؟ و 3- بهترین استراتژی های رفع، بهبود و اصلاح موانع کاربرد سیستم های حمایت تصمیم بالینی در حیطه ی پرستاری چیست؟
    روش
    در این مطالعه ی مروری سیستماتیک با جستجوی سه مرحله ای پایگاه های انگلیسی زبان Science direct، Pub Med، Cochrane و Cinahl و فارسی زبان Scientific Information Database از سال 2008 تا ابتدای سال 2015 با استفاده از کلید واژه های انگلیسی و فارسی سیستم های حمایت تصمیم بالینی که در سر فصل موضوعی پزشکی توصیه شده است، استفاده شد. به منظور انتخاب مقالات 3 معیار ورود زیر در نظر گرفته شدند: سال چاپ مقاله 2008 به بعد باشد، زبان مقاله تنها به دو زبان فارسی و یا انگلیسی باشد، مقاله در مجلات داخلی و یا خارجی علمی و پژوهشی به چاپ نهایی رسیده باشد و امکان دسترسی به متن کامل مقاله و یا خلاصه مقاله مهیا باشد.
    یافته ها
    از 1034 مقاله ی جستجو شده در مرحله ی اول، 337 مقاله وارد مرحله ی دوم شدند که تنها 11 مقاله عمیقا مربوط به حیطه ی پرستاری بود که مورد بررسی قرار گرفتند. با استفاده از پاسخ های داده شده به سئوالات مطرح شده در مطالعه، فاکتورهای تکنیکی - اجتماعی به عنوان مضمون قالب مطرح شد. هم چنین نتایج حاکی از آن بودند که به منظور گسترده شدن این حیطه در پرستاری سه عنصر ارتباطات بین سیستم های اطلاعات بالینی، سیستم حمایت تصمیم بالینی، استفاده کنندگان و خطاهای دستگاه، دیدگاه های پرستار و تغییرات سازمانی باید مورد بررسی و توجه قرار بگیرند.
    نتیجه گیری
    علم پرستاری در خصوص سیستم های حمایت تصمیم بالینی در دوران طفولیت خود باقی مانده و به طور معنی-داری نسبت به پیشرفت هایی که در این حیطه در علم پزشکی صورت گرفته است، جا مانده است که نیاز به تشویق خلاقیت را متجلی می نماید.
    کلیدواژگان: سیستم حمایت تصمیم بالینی، آموزش پرستاری، پرستاری بالینی، مرور سیستماتیک
|
  • Razieh Hooshmandi, Sherafat Akabarian *, Masood Bahreini, Kamran Mirzaei Pages 1-14
    Introduction
    Thalassemia major (TM) is among the most common genetic diseases in Iran and around the world. Like any other chronic disease, TM exerts negative physical and psychological effects. Depression is one of the most important psychological effects of TM which affects a large percentage of the patients.
    Objective
    To determine the association between depression and social support in patients with TM.
    Method
    This cross-sectional study recruited 180 patients with TM from thalassemia centers in Bushehr, Iran during 2014. The patients were selected using census sampling. The Beck Depression Inventory and the Social Support Appraisals Scale were administered for data collection. Data were analyzed using descriptive statistics, independent t, chi square, and Tukey’s post hoc tests, analysis of variance (ANOVA), and Pearson's correlation analysis. All analyses were performed in SPSS 19.0 at a significance level of 0.05.
    Results
    The patients’ mean depression score was 11.57 ± 9.87. According to the obtained Pearson’s correlation coefficients, depression had significant inverse relationships with the total scores of social support and the scores of family support and support from other significant individuals. However, the relationship between friend support and depression was not statistically significant.
    Conclusion
    The present study highlighted the role of social support in reducing the rates of depression among patients with TM. Therefore, individuals with TM need to receive not only routine medical care, but also support from strong social networks.
    Keywords: Social support, depression, thalassemia
  • Manoochehr Shirazi *, Hooman Manoochehri, Mansooreh Zagheri Tafreshi, Farid Zayeri, Violet Ali Pour Pages 15-36
    Introduction
    A precise and specialized questionnaire to evaluate living with chronic pain among the older adults is essential to the holistic assessment and effective management of chronic pain among this population.
    Objective
    To develop and analyze the psychometric properties of a questionnaire to assess living with non-cancerous chronic pain among older individuals.
    Method
    This study was a part of a sequential mixed exploratory research. The development and psychometric analysis of a questionnaire to assess living with non-cancerous chronic pain among the older individuals was conducted in three stages. In the first stage, the grounded theory approach was applied to explore the mentioned concept based on the viewpoints of 30 older individuals with chronic pain, three relatives, and 29 healthcare providers. The participants were selected through purposive and theoretical sampling methods. In the second stage, the items of the questionnaire were developed based on the results of the qualitative stage (first stage) and the review of the relevant literature. In the last stage (psychometric analysis), the methodological approach was applied to evaluate the face, content, and construct validity, internal consistency reliability, and stability of the questionnaire.
    Results
    Based on the participants’ viewpoints in the qualitative part of the study, an older individual’s living with chronic pain involved a series of different methods adopted by the individual to actively adapt with pain. The initial questionnaire was developed during the second stage. In the third phase of the study, the face and content validity of the questionnaire were measured by qualitative and quantitative approaches, respectively (CVR= 0/91, the mean content validity index = 0.93). Moreover, exploratory factor analysis to assess construct validity resulted in two factors. The first factor (individual lifestyle) included eight items and the second factor (social lifestyle) contained seven items. Finally, after test-retest, the internal consistency (α = 0.89) and stability (ICC = 0.94) of the questionnaire were confirmed.
    Conclusion
    Considering the acceptable validity and reliability of the developed questionnaire, it can be administered to assess living with chronic pain in older individuals. The obtained results can then be used by healthcare providers and researchers for effective pain management among the mentioned population.
    Keywords: Psychometric evaluation, Questionnaire, Lifestyle, Chronic pain, Older people
  • Azizollah Dehghan, Narges Khanjani* Pages 37-45
    Introduction
    Liver transplant is a unique and rare experience through which an individual gets a second chance to live. Awareness of liver transplant recipients’ experiences can improve our understanding of their needs and the quality of their care.
    Objective
    To assess the psychological experiences of liver transplant recipients.
    Method
    In this qualitative phenomenological study, liver transplant recipients were purposefully selected from Afzalipour Hospital, Kerman, Iran. Data were collected through unstructured in-depth interviews with eight patients. The Colaizzi’s method was used for data analysis.
    Results
    Four main themes emerged from data analysis. These themes were impatience, depression, fear, and tendency toward pious deeds.
    Conclusion
    The psychological problems identified in the studied liver transplant recipients emphasize the necessity of attention to these patients’ not only somatic symptoms, but also psychological needs. Therefore, these patients have to receive psychological counselling both before and after the surgery.
    Keywords: Liver transplant, psychological experience, phenomenology
  • Zeynab Ghorbani, Sharif Sharifi* Pages 46-54
    Introduction
    Chronic renal failure (RF) is a major health issue with an increasing prevalence throughout the world. Since many CRF risk factors are controllable, their early detection can delay the incidence of end-stage renal disease (ESRD) and facilitate the management of the condition.
    Objective
    To investigate the causes of CRF in patients undergoing dialysis in Shohada Hospital, Bushehr, Iran.
    Method
    This cross-sectional study was performed on 93 patients undergoing continuous hemodialysis at the Hemodialysis Center of Shohada Hospital. The history of kidney stones, urinary tract infections, diabetes mellitus, hypertension, and edema was extracted from patient files. Data were analyzed using SPSS 19.0.
    Results
    The main causes of CRF in the studied population were hypertension (34.2%), diabetes (26.9%), an unknown agent (12.9%), diabetes plus hypertension (10.8%), infection (4.3%), and other factors such as lupus, kidney stones, congenital diseases, anemia, and Alport syndrome (10.9%).
    Conclusion
    The most common causes of CRF in male patients were diabetes (28.6%) and hypertension (26.5%). While the same two conditions were the main causes of CRF in women, hypertension had a higher frequency than diabetes (36.4% vs. 27.2%). Since the identified factors are treatable, relevant strategies need to be adopted to prevent CRF or delay its onset.
    Keywords: Chronic renal failure, hemodialysis, end, stage renal disease
  • Lyli Rabiei, Reza Masoodi *, Majid Shirani Pages 55-64
    Introduction
    Since many deformities, oral diseases, and oral hygiene habits are formed in two-five-year-old children, mothers have a critical role in promoting their children's oral health.
    Objective
    To evaluate the knowledge, attitude, and practice of mothers toward dental and oral care of two-five-year-old children.
    Method
    This descriptive-analytic study was conducted in 2013-14. Mothers who visited dental clinics in Isfahan (Iran) were selected through stratified multistage sampling. Three questionnaires were administered to assess mother's knowledge, attitude, and performance regarding their children’s oral health. Five other items were also included to evaluate the participants’ personal and family characteristics. The collected were analyzed using descriptive statistics, Spearman’s correlation analysis, and analysis of variance (ANOVA) in SPSS 17.0. P values less than 0.05 were considered significant.
    Results
    Low (0-5), moderate (6-10), and high levels of knowledge about oral health were found in (8.6%), (47.4%), and (44%) mothers, respectively. While none of the mothers had negative attitudes (0-23), neutral (23-69) and positive (69-88) attitudes were present in (40.1%) and (59.9%) participants, respectively. There was a significantly relationship between knowledge and employment status (P
    Conclusion
    Mothers’ knowledge and performance toward their children’s oral health was undesirable. Therefore, health education programs are required to promote the knowledge of mothers in this regard.
    Keywords: Knowledge, Attitude, Practice, Mothers, Oral health, Two, five, year, old children
  • M. Hajiesmaeili, F. Jahanpour, G. Mehrpoor, S. Najafi Mehri, K. Gohari Moghadam, S. Hatamian, A. Naderi, M. Moosavinasab, Amir Vahedian Azimi* Pages 65-81
    Introduction
    Clinical decision support systems are increasingly administered as a modern method to improve the quality of clinical therapeutic services delivered to patients.
    Objective
    To answer the following questions: 1. What are the widespread applications of clinical decision support systems in the field of nursing? 2. What are the most important barriers to clinical decision support systems in nursing? 3. What are the best strategies to reduce, remove, or overcome the barriers to clinical decision support systems in nursing?
    Method
    In this systematic review study, English-language databases, including Science Direct, PubMed, Cochrane, and CINAHL, as well as a Persian-language database (the Scientific Information Database) were searched in three steps. Articles published during 2008 to the beginning of 2015 were searched for “clinical decision support system” (both in English and Persian) as the keyword. The keyword was selected from the Medical Subject Headings (MeSH) terms. The articles were selected based on three inclusion criteria, i.e. publication data after 2008, being in either Persian or English, publication in domestic or international scientific and research journals and accessibility of full texts or abstracts.
    Results
    From the 1034 searched articles in the first phase, 337 articles were selected for the second phase. However, only 11 articles which were deeply related to the field of nursing were finally investigated. Using the given answers to the study questions, socio-technical factors were declared as the major theme. It was concluded that the expansion of clinical decision support systems in nursing required focus on three factors including communication between clinical information systems, clinical decision support systems, clients, and system errors, nurse's perspectives, and organizational changes.
    Conclusion
    Clinical decision support systems in nursing are still in their early stages of development. Since the progress of these systems in nursing has been significantly slower than that in other fields of medicine, innovative strategies are necessary to increase their application.
    Keywords: Clinical decision support system, Clinical nursing, Nursing education, Systematic review